Information till Dig som ska operera prostatan enligt TUR-P
Vad fyller prostatan för funktion?
Prostatan är en körtel som omsluter urinröret strax innan övergången till urinblåsan. Det svenska namnet är blåshalskörteln. Prostatakörtelns främsta funktion är att bilda ett sekret som har betydelse för spermiernas förmåga till befruktning. Prostatakörteln växer till sakta under inverkan av det manliga könshormonet testosteron. Från 50 års ålder och uppåt får många män problem med vattenkastningen. Detta beror på den ökade tillväxten av prostatas bindväv, som klämmer åt kring urinröret och försvårar urinflödet. Detta gör att man inte kan tömma blåsan helt, utan måste kissa ofta, även nattetid. I värsta fall kan det bli helt stopp.
Hur går operationen till?
Då utredningen visat att du har en godartad prostataförstoring har du blivit rekommenderad att genomgå en operation som kallas TUR-P.
Det betyder att man hyvlar bort den del av prostatakörteln, som trycker ihop urinröret. Det görs med hjälp av ett långt och tunt instrument som förs in via urinröret.
Operationen utförs i ryggbedövning eller sövning. Ryggbedövning innebär att du är bedövad från midjan och neråt. Bedövningen sitter i 5-6 timmar.
Viktigt att känna till inför operationen.
Ca 75 % av alla patienter som opereras får retrograd ejakulation, vilket innebär att det inte kommer ut någon sädesvätska genom penis i samband med ejakulationen (utlösningen). Detta beror på att muskulaturen i blåshalsen avlägsnas vid operationen. Sädesvätskan kommer då att backa upp och in i urinblåsan vilket innebär att nästa gång man tömmer blåsan följer sädesvätska med urinen ut. Man blir inte impotent, men man blir steril.
En liten andel av patienterna upplever en försämrad förmåga till erektion. Hos mindre än 1 % av patienterna kan urinläckage kvarstå.
Förträngning av urinröret kan uppträda efter operationen hos enstaka patienter.
Hur länge stannar jag på kliniken?
Operationen tar 30-60 minuter.
Efter operationen har du en kateter i urinblåsan. Den är kopplad till ett spoldropp under de första timmarna. Spoldroppets syfte är att skölja rent urinen från blod och eventuella koagler.
Du kan oftast dricka och äta direkt efter operationen.
Katetern dras i regel tidigt på morgonen dagen efter operationen. Vattenkastningen brukar komma igång under förmiddagen och du kan räkna med att gå hem under förmiddagen.
Efter dragning av katetern kan du få lättare vattenkastningsbesvär, så som sveda och urinläckage. Vi kommer att kontrollera med ultraljud att du tömmer blåsan tillfredsställande. Eventuellt kan du behöva inkontinensskydd i början.
Om vattenkastningen inte kommer igång kan det bero på svullnad i operationsområdet. Det kan då bli aktuellt att sätta en ny kateter som i så fall får sitta kvar i ca en vecka.
Hur blir det efter operationen?
Tänk på att dricka rikligt, åtminstone så länge urinen är blodtillblandad, detta för att skölja rent och undvika infektioner i blåsan.
Var beredd på att det kan ta många veckor innan vattenkastningen börjar fungera bra och att slutresultatet efter operationen inte kan bedömas förrän efter 3-4 månader, ibland ännu senare.
Du blir sjukskriven i 2-6 veckor beroende på vad Du arbetar med.
Under de första veckorna bör man undvika att krysta kraftigt, att lyfta tungt, att cykla eller att utföra någon annan hård kroppsansträngning, då detta kan orsaka en blödning.
Efter 2-4 veckor kan man få en blödning, detta beror på att sårskorpan i urinröret stöts av. Tänk på att ta det extra lugnt och dricka rikligt, 1,5-2 liter, så länge blödningen pågår. En mindre blödning är normalt och går oftast över av sig själv. Om inte – uppsök akutmottagningen på sjukhuset. Det samma gäller om du får feber med frossa.
I samband med operationen tas vävnadsprov, som skickas för mikroskopisk undersökning. Det tar i regel några veckor innan resultatet är färdigt.
Du blir som regel inte kallad till något återbesök. Om du får problem efter operationen får du höra av dig till urologkliniken i det län som remitterat Dig.
Informationsfilm TUR-P
UTSKRIVNINGSINFORMATION – information vid hemgång
Du har genomgått en operation av prostata (TURP). Operationen innebär att man med en elektrisk kniv hyvlat ner din prostatakörtel så att du åter ska ha en väl fungerande vattenkastningsförmåga.
Att tänka på
Du bör under första månaden efter operationen avstå från tungt kroppsarbete, speciellt tunga lyft. Du bör också undvika att cykla och inte ha samlag första månaden. Alla dessa aktiviteter ökar risken för efterblödning.
Om efterblödning trots allt uppstår bör du ta det lugnt, vila samt dricka mycket vatten. Ett ökat vätskeintag minskar risken för koagelbildning och uppkomna svårigheter att tömma blåsan. Om en kraftig blödning ändå skulle uppstå så att du får svårigheter att kasta vatten eller om urinen är massivt blodig, kan du kontakta akutmottagningen för att få råd om vidare lämpliga åtgärder.
Om du efter operationen drabbas av täta trängningar, nytillkommen sveda eller feber bör du kontakta sjukhuset. Det kan vara en urinvägsinfektion som kräver behandling.
Om läkningen fortskrider okomplicerat behövs inget återbesök till urologmottagningen om ej annat överenskommits i samband med utskrivningen från Specialistcenter. Var annars vänlig och fyll i det bifogade svarsformuläret och returnera detta till Specialistcenter. Lämplig tidpunkt att skicka in svaret är efter cirka 2-3 månader.
Den vid operationen avlägsnade vävnaden går till mikroskopisk undersökning. Skulle här framkomma några anmärkningsvärda cellförändringar kommer vi att ta kontakt med dig.
Efter fyra till sex veckor ringer operatören, dr Sarab Shabo till dig för uppföljning och PAD-svar.
Övrigt
Återbesök är inget som är inplanerat. Vid behov får du kontakta urologmottagningen.
Vid eventuella problem som uppstår hemma under den första tiden efter vårdtillfället kan du ringa urologmottagningen eller vända dig till akutmottagningen.